Wpis Nr 005
Gacek brunatny
Plecotus auritus
ssak · ochrona ścisła
Jak go rozpoznać?
- Rozmiar
- ciało 3,9–4,6 cm, waży 6–12 g
- Uszy
- prawie tak długie jak całe ciało
- Jedzenie
- głównie ćmy, też chrząszcze, muchy i pająki
- Zimą
- śpi w piwnicach, jaskiniach i sztolniach, od listopada do marca
- Status
- ochrona ścisła
- Status IUCN
- najmniejszej troski (LC, ocena 2023)
Zimą chowa wielkie uszy pod skrzydła.
ok. 3–4 cmtyle mają jego uszy, prawie tyle co całe ciało
Zimą gacek śpi w zimnej piwnicy, jaskini albo sztolni. Ciało śpiącego nietoperza stygnie prawie do temperatury otoczenia. Tak oszczędza tłuszcz zebrany jesienią.
Wielkie uszy chowa wtedy pod skrzydła. Wystaje tylko koziołek.
Kiedy go spotkam?
Teraz, październik: ma porę godów
-
śpi snem zimowym listopad–marzec
-
ma porę godów wrzesień–październik
-
wychowuje młode czerwiec–sierpień
Jak mu pomóc?
Teraz, w październiku
- W tym miesiącu nic pilnego.
W innych miesiącach
Odhaczone punkty zapamiętuje tylko ta przeglądarka.
Skąd to wiemy?
- Rozporządzenie MŚ w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt, tekst jednolity (Dz.U. 2022 poz. 2380), zał. 1 lp. 37
- Handbook of the Mammals of the World, vol. 9: Bats (2019), s. 869–870: Plecotus auritus (Plazi/Zenodo)
- Wermundsen & Siivonen 2010: A comparison of the hibernation patterns of seven bat species in Estonia, Lutra 53(2): 51–62
- Bat Conservation Trust: Brown long-eared bat
- University of Bristol: Brown long-eared bat, Plecotus auritus
- Animal Diversity Web: Plecotus auritus
- Lasy Państwowe, Nadleśnictwo Dąbrowa: Las do góry nogami, czyli w świecie nietoperzy
- PTOP Salamandra: Znalazłem nietoperza
Fakty sprawdzone ze źródłami: