Wpis Nr 026
Żuraw zwyczajny
Grus grus
ptak · ochrona ścisła
Jak go rozpoznać?
- Rozmiar
- ok. 110–120 cm, waży ok. 4,5–7 kg
- Jedzenie
- głównie rośliny i nasiona
- Wraca do nas
- zwykle w lutym i marcu
- Jaja
- zwykle 2
- Status
- ochrona ścisła
- Status IUCN
- najmniejszej troski (LC, ocena 2025)
Żuraw składa zwykle tylko 2 jaja.
30 dnityle trwa wysiadywanie jaj
65–70 dnityle mija do pierwszego lotu młodych
Żuraw składa zwykle 2 jaja. Wysiaduje je ok. 30 dni.
Młode lata dopiero po ok. 65–70 dniach.
Kiedy go spotkam?
Teraz, październik: bez wpisu
-
wraca do Polski po zimie luty–marzec
Jak mu pomóc?
Teraz, w październiku
- W tym miesiącu nic pilnego.
W innych miesiącach
Odhaczone punkty zapamiętuje tylko ta przeglądarka.