Wpis Nr 030
Żubr
Bison bonasus
ssak · ochrona ścisła
Jak go rozpoznać?
- Rozmiar
- ok. 1,8–1,9 m w kłębie i ok. 2,9–3 m długości; największe samce ważą ok. 900 kg
- Jedzenie
- głównie trawy i rośliny zielne, dodatkowo części drzew i krzewów
- Młode
- cielęta rodzą się od maja do lipca
- Ile ich jest w Polsce
- 3060 (stan na koniec 2024 r.)
- W Puszczy Białowieskiej
- 1176 (stan na koniec 2025 r.)
- Status
- ochrona ścisła
- Status IUCN
- bliski zagrożenia (NT, ocena 2020)
W 1919 r. w Puszczy Białowieskiej zginął ostatni żubr. Dziś żyje ich tam ponad tysiąc.
12tylu żubrów-założycieli dało początek dzisiejszym żubrom
1929 r.wtedy pierwsze żubry wróciły do Białowieży
Żubry przetrwały w hodowlach: zwierzyńcach i rezerwatach. W 1929 r. pierwsze wróciły do Białowieży.
Dziś w polskiej części Puszczy Białowieskiej żyje ich na wolności ponad tysiąc.
Kiedy go spotkam?
Teraz, październik: bez wpisu
-
wychowuje młode maj–lipiec
Jak mu pomóc?
Teraz, w październiku
- W tym miesiącu nic pilnego.
W innych miesiącach
Odhaczone punkty zapamiętuje tylko ta przeglądarka.
Skąd to wiemy?
- Lasy Państwowe: Fakty o żubrach
- Animal Diversity Web: Bison bonasus
- Białowieski Park Narodowy: opracowanie o żubrze (PDF)
- Sejm: odpowiedź MKiŚ na interpelację (liczebność żubra, Księga Rodowodowa)
- Polskie Radio: Poland's European bison herd tops 3,000
- National Geographic Polska: Rekordowa liczba żubrów w Puszczy Białowieskiej
- Żubr w Puszczy Białowieskiej (PDF)
- National Geographic Polska: Żubr powalił turystę, park wydał apel